o zupie dyniowej z imbirem.

Jesień to niewątpliwie czas dyni. Można ją wykorzystać w kuchni jako składnik jesiennych potraw lub jako dekorację. Mi oczywiście bliżej jest do dyń, które pełnią funkcję dekoracyjną (ale o nich kiedy indziej). Jednak dzisiaj przekornie ciut, bo z gotowaniem niezwykle mi nie po drodze, będzie o zupie dyniowej z imbirem. To takie nasze odkrycie tegoroczne, bo w tamtym roku gotowaliśmy ją w zupełnie inny sposób i nie była taka pyszna.

Kilka osób już jej u nas spróbowało i wszystkim mocno smakowała, kilka osób poprosiło też o przepis, więc chyba nie kłamali, że dobre. Zatem dzisiaj dzielę się naszym przepisem, a raczej przepisem mego męża. Częstujcie się nim, gotujcie i delektujcie się smakiem jesieni!  A Ci którzy jesieni nie lubią niech tę zupę ugotują sobie w paskudny, zimny dzień – gwarantuję, że samopoczucie się zaraz poprawi i docenicie tę porę roku :)

1

Co potrzebujemy?

1. Dynia hokkaido.
2. Dwie marchewki.
3. Jeden duży ziemniak.
4. Korzeń imbiru (ilość w zależności od upodobania do tej przyprawy – my dajemy raczej sporo)
5. Jedna nieduża cebula.
6. Jeden, dwa ząbki czosnku.
7. Litr bulionu.
8. Kilka łyżek miodu ewentualnie cukru.
9. Sól.
10. Pieprz.
11. Olej (lub inny tłuszcz).
12. Śmietana 30 %.

2

Jak przygotowujemy?

1. Obieramy warzywa i kroimy je w średnią kostkę (dynia, ziemniak, marchewki)
2. Na oleju podsmażamy partiami pokrojone warzywa z cebulą i czosnkiem.
3. Do smażących się warzyw dokładamy miód (lub cukier), aby je skarmelizować.
4. Usmażone warzywa wrzucamy do gorącego bulionu razem z imbirem wcześniej obranym i pokrojonym.
5. Gotujemy wszystko kilka, kilkanaście minut aż warzywa zmiękną.
6. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
7. Kiedy warzywa zmiękną – miksujemy wszystko blenderem.
8. Zupę podajemy ozdobioną kleksem ze śmietany.

SMACZNEGO!

 

2

3

3

Reklamy
o zupie dyniowej z imbirem.

4 uwagi do wpisu “o zupie dyniowej z imbirem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s